LEER HOE JE JEZELF KUNT BEVRIJDEN VAN OPGEBOUWDE SPANNING !

Sinds november 2019 ben ik gecertificeerd TRE® provider en bied ik onderstaande mogelijkheden aan:

Wat is TRE®?

TRE® staat voor Tension Releasing Exercises (spanning ontladende oefeningen). Het is een zelfhulpmethode, bedoeld om jezelf te bevrijden van opgebouwde spanning en onverwerkte emoties, die zijn ontstaan door intense ervaringen in ons leven. Ook alledaagse stress kan worden losgelaten, middels de serie van 7 oefeningen, die je krijgt aangereikt. Jouw hele systeem komt tot rust, stapsgewijs, en jij ervaart steeds meer ontspanning en welbehagen.

Hoe werkt het?

Het is een puur fysiek verhaal; je hoeft niet te praten, te denken, te analyseren, dat heb je misschien al genoeg gedaan! En gemerkt dat dat niet voldoende helpt. De 7 oefeningen activeren (alsnog) het natuurlijke herstelmechanisme van de mens , na stressvolle ervaringen, al heb je die jaren geleden (in je jeugd!) meegemaakt. Bij stress of een bedreigende situatie reageert het lichaam met een overlevingsmechanisme: vluchten of vechten. Dit is een nuttige respons; het lichaam bereidt zich voor op de actie met stresshormonen, meer zuurstof naar de spieren etc. Soms echter is vluchten of vechten niet mogelijk en kan er immobiliteit optreden; dan ‘bevriezen’ we. Denk aan een verkeersongeluk of het verlies van een dierbare. Na één van de drie mechanismes zou het lichaam moeten ontladen, net als hertjes en andere mede-zoogdieren die even staan te trillen, als ze een aanval hebben overleefd en ze in veiligheid zijn. Dan komt er via het zenuwstelsel een signaal naar het brein dat alles weer veilig is en worden stresshormonen afgevoerd en verdwijnt de spanning. Helaas gebruiken wij mensen vaak slechts nog de helft van ons overlevingsmechanisme: we bouwen wél spanning op, maar we ontladen niet meer! We blijven zitten met hoge niveau’s van stresshormonen en spierspanning en andere fysieke en later ook psychische klachten, zoals angst, geïrriteerdheid, concentratieproblemen, slecht slapen etc.

De Psoas spieren spelen een speciale rol. Chronische spanning in deze spieren houdt ons zenuwstelsel ‘gevangen’ in een staat van waakzaamheid. Ze worden ook wel de vecht- of vluchtspieren genoemd. Het zijn tevens de initiatoren van het natuurlijke trilmechanisme. Hier begint het ontladen van de spanning.

Hoe vaker je dit ontlaadproces toelaat, hoe meer rust en evenwicht er ontstaat in je systeem. Veel mensen ervaren het trillen als heel prettig. Hoewel het trillen of schudden spontaan ontstaat, is het door jou op ieder gewenst moment te stoppen. Heel belangrijk hierbij is: het leren doseren en reguleren van de ontlading. Het ontwikkelen van steeds meer lichaamsbewustzijn (kan o.a. ook via Yoga) is van groot belang in dit verhaal. Hierdoor ben je steeds meer in staat je grenzen te voelen en te bewaken. Hier vaart je autonome zenuwstelsel wel bij. Het is een zelfhulpmethode, maar het is niet zomaar een beetje trillen, er kan van alles vrijkomen. Dit willen we veilig en stapsgewijs laten gebeuren en daar is begeleiding bij nodig. Vandaar dat het echt aan te raden is om de methode aangeleerd te krijgen door een gecertificeerde TRE provider. Samen onderzoeken we wat er gebeurt. 


Zie links en rechts de Psoasspier

De grondlegger

De uit de VS afkomstige trauma-expert David Berceli heeft deze unieke methode zo’n 25 jaar geleden ontwikkeld. Hij heeft veel gewerkt met mensen in oorlogsgebieden met trauma en PTSS. Ook heeft hij trauma-herstelprogramma’s gemaakt voor internationale organisaties.

Voor wie?

Voor een ieder, jong of oud, die het gevoel heeft vast te zitten, steeds tegen dezelfde problemen aanloopt, niet lekker in zijn/haar vel zit.

Bij aanhoudende stress, fysieke spanning/ pijn. Burnout-klachten, angsten/fobieën, slaapproblemen, somberheid, onrust. Heftige emoties of juist geen toegang tot gevoel. Onverwerkte zaken. Verslaving.

Contra-indicaties:  bij ernstige fysieke klachten of psychiatrische aandoeningen; altijd in overleg met een behandelaar of eventueel met de huisarts.  Soms kan doorverwezen worden naar een TRE provider met meer kennis en ervaring op een bepaald gebied.

Als je van jezelf weet dat je nog onverwerkte zaken hebt en/of je hebt last van ernstige fysieke of psychische klachten, dan raad ik je individuele sessies aan. Een groep is dan minder geschikt. Het kan meer maatwerk zijn, ik heb meer aandacht voor je. Of je voelt je sowieso niet zo op je gemak in een groep, kies dan voor 1- op – 1. Bij twijfel kun je gerust contact opnemen om te overleggen.

TRE® kan je helpen :

 • als je veel spanning in je leven ervaart
 • als je er wel een beetje over ‘uitgepraat’ bent, je wellicht al div. therapieën hebt gevolgd (vaak cognitief)
 • als je weet dat je nog zit met een (deels) onverwerkt trauma
 • bij PTSS (posttraumatisch stress syndroom)
 • bij burnout klachten
 • bij slaapproblemen / vermoeidheid/ lusteloosheid
 • bij div. fysieke klachten die vaak stress-gerelateerd zijn zoals hoofdpijn, rug/nek/schouderklachten, darmproblemen, hoge bloeddruk etc.

TRE® kan leiden tot:

 • diepe ontspanning
 • meer energie en levenslust
 • meer veerkracht
 • het steeds minder nodig hebben van een verdedigingsmechanisme, met bijbehorende vicieuze cirkel van fysieke en psychologische reacties
 • betere nachtrust
 • minder heftige emoties en conflicten
 • betere concentratie

Wetenschappelijk onderzoek vind je op de internationale website : www.traumaprevention.com/research

Ik ben lid van TRE- Nederland: www.tre-nederland.nl/

Wat zijn de mogelijkheden?

 • Het volgen van een Introductieworkshop (kijk voor data bij Agenda)
 • Individuele sessies
 • Terugkomsessies in groepsverband (max. 6 pers.),  na het volgen van een Introductieworkshop of individuele sessies (kijk voor data bij Agenda), voor verdieping en eventueel uitwisseling van ervaringen
 • Op verzoek kunnen sessies of een Introductieworkshop ook in het Engels begeleid/gegeven worden. On request sessions, as well as Introduction Workshops, can also be guided in English

Tarieven 

 •          Introductieworkshop *         €  85   ( 3.5 uur) in groep van max. 6 personen 
 •          Individueel 3 sessies**         € 230  (75 min. per sessie)
 •          Duo 3 sessies                       € 150  p.p.  (75 min. per sessie)
 •          Losse sessie  ***                    €  85  (75 min.)
 •          Terugkomles in groepje ***   €  25  ( 90 min)

Je ontvangt er een boekje bij met uitleg en de oefeningen.

*  Vanaf september 2021 worden er weer Introductieworkshops gegeven. Groepsgrootte max. 6 personen. Kijk bij AGENDA/WORKSHOPS. Ook bied ik weer 1-op-1- en Duo-sessies aan. Meld je ajb aan via het contactformulier of mail naar info@dianavangelder.nl . Heb je vragen, bel me gerust op 06-14 234 920. (spreek bij een voicemailbericht ook even je telnr in, zodat ik je terug kan bellen – je nr wordt nl niet altijd vermeld) Na je betaling is je inschrijving voor een workshop definitief.

**Na 3 sessies (gemiddeld) ben je goed in staat om zelfstandig thuis aan de slag te gaan. Soms is iets meer begeleiding nodig. In overleg kunnen we het ‘pakket’ uitbreiden naar bijv. 5 sessies.

***In het proces kan je soms een extra impuls nodig hebben, als het een tijdje stagneert bijvoorbeeld of er komt veel los: dan kan een individuele – of een terugkom sessie weer een ‘kickstart’ geven of juist een gevoel van veiligheid bieden.

Betalingsvoorwaarden

De inschrijving is definitief na de betaling, op bankrek.nr. NL93INGB 000 796 1949 tnv Praktijk voor Yoga en TRE Diana van Gelder. Ovv de workshop of terugkomles met de datum. Betaling voor de workshop uiterlijk 4 weken vóór de datum. (tenzij je je later aanmeldt natuurlijk) Bij annulering na de betaling van een workshop wordt € 15 administratiekosten in rekening gebracht, tot aan 1 week voor de workshop. Tussen 7 en 3 dagen voor de workshop wordt 50% in rekening gebracht/terug betaald. Bij annulering vanaf 3 dagen tot aan de workshop ben je het gehele bedrag verschuldigd. Wel kun je jezelf, na overleg, laten vervangen door iemand anders. De betaling voor een terugkomles graag uiterlijk één week tevoren. Bij individuele- of duosessies  en terugkomlessen kun je je kostenloos afmelden tot 3 dagen voor de sessie. Vanaf 3 dagen tot 1 dag tevoren wordt 50% in rekening gebracht. Bij annulering vanaf 24 uur tot aan de afspraak is men het gehele bedrag verschuldigd.

Contra indicaties

Wees voorzichtig met TRE bij zwangerschap; de eerste 3 maanden liever helemaal niet. En bij letsel dat nog niet genezen is. Bij (ernstige) fysieke problemen/twijfel hierover, vraag je eerst toestemming aan je arts om te mogen bewegen en belasten. Bij ernstige psychische of psychiatrische klachten: overleg eerst met je behandelaar.